1- İşe başlayıp, o her istediğinde emzirememiş olmam
2- Mama veriyor olmam (ki aslında buna hiç gerek yoktu, içimde koca bir vicdan azabı var)
3-Roll-on, parfüm, vs kullandığım için benim kokumu alamıyor olması
4-İşe gidince ondan uzaklaştığım için bana küsmesi
5-"Soğan sütü artırır" baskısıyla tükettiğim soğanların, sütümün tadını ve kokusunu değiştirmiş olması (Hiç alakası yok aslında. Ayrıca zaten, abartısız, odanın ortasına kadar fışkıracak şekilde bol sütüm vardı)
6-Bebeğim emmeyi "sadece" reddediyordu. Bu onun seçimiydi.
.
.
. ...
İşte böyle uzayıp giden, aslında gerçekle hiç alakası olmayan, ve işin doğrusunu ikinci bebeğimde öğrendiğim bir listem var. Bir bakıma vicdan azabına uydurulmuş kılıflar da diyebiliriz. Bunların olması imkansız mı? Hayır değil. Elbette her bebek, bu sebeplerden herhangi birisi nedeniyle emmeyi reddedebilir. Mesela, annesinin kokusundan farklı bir koku algılarsa memeyi almayabilir. Ama benim bebeğim, sadece "SÜTÜM FAZLA OLDUĞU İÇİN" emmek istemedi. Bunu, ikinci bebeğimde, kakayla ilgili bir durumu araştırırken bebekveben.com'da rastladığım yazı sayesinde öğrendim. Gerçekten çok aydınlatıcı oldu benim için ve kesinlikle bizim sorunumuz bu yazı sayesinde çözüldü. Tüm belirtilerimiz birebir örtüşüyordu. Yazıyı kendimce özetleyecek olursam:
Emzirme sırasında, iki ayrı nitelikte süt geliyor. İlk gelen, daha sulu, daha az yağlı, bebeğin susuzluğunu gideren ve laktoz içeriği fazla olan ön süt; ikincisi ise yağlı ve doyurucu olan son süt.
Eğer ön süt fazla geliyorsa, bebek sürekli ön sütle beslenmiş olup, laktoz içeriği yüksek olduğu için, mide ve bağırsakta rahatsızlık yaratıyor.Sindirilemeyen laktoz, zamanla tahribat yapıp kakada hafif kan görülmesine de neden olabiliyor.
Ön sütün fazla geldiğinin işaretleri:
1-Yeşil,
2-Çok sulu,
3-Köpüklü, mukuslu ve bazen de kanlı kaka,
4-Emme sırasında bebeğin göğsü çekip bırakması, birkaç dakika emip bırakması
5- Sırtını yay gibi yapıp kendini geriye atması
Ayrıca, makalelerini yakından takip ettiğim ve çok faydalandığım sevgili Doktor Kadir TUĞCU'dan öğrendiklerim de aynı bilgileri destekler nitelikteydi. Kadir bey'in makalelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tanla Hanım'ın yukarıda linkini verdiğim yazısındaki öneriyle, bebeğimi emzirmeden önce, 3-4 dakika kadar sütümü sağıp (sağılan süt atılacak) ondan sonra emzirmeye başladım. Böylece ön sütün fazlalığını aldığım için, zamanla bebeğimin kakası normale döndü, memeyi reddetmeler ortadan kalktı.
Bunun dışında, eğer annenin sütü çok tazyikli gelip, bebek yutmaya yetişemiyorsa, bu kez sinirli bir tavırla yine emmeyi reddedecektir.
Bu arada benim süt sağma makinem şu:
Medela elektrikli mini göğüs pompası. İlk bebeğimde, internet üzerinden almıştım. Pişman olmadım. Gayet kolay kullanımı olan, çekiş paterni, bebeğin emme paternine yakın olan, fazla yer kaplamadığı için çantada rahatlıkla taşınabilen bir model. Hem pille hem de elektrikle çalışabiliyor. Tek sorunu biraz sesli olması bana göre. Ama bu bile bulduğum her uygun ortamda süt sağmamı engelleyemedi :)
Bol sütlü günler dilerim.
44 yorum:
Merhaba
Üç gündür benzer bir sorunla karşı karşıyayım. 50 günlük bir kızım var. Yaşadığımız şey meme reddi mi süt fazlalığı mı emin olamadım. Kakadaki semptomlar dışında hepsi bize de uyuyor hem ona hem bana. Size bir de şunu sormak istiyorum bazı Zaman'lar hiç emmek istemediği memeye getirince ağladığı ve yine yay gibi kasıldığı oldu mu? Bu noktada meme reddinden de şüpheleniyorum çünkü. Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar. Sanırım aynı durumu yaşıyorum. Dünden beri bebeğim emmeyi reddediyor. Sadece uyurken alıyor o da beş dakika sürüyor. Henüz bir buçuk aylık ve emmeyi bırakır diye çok korkuyorum. Sizde de böyle dönemler oldu mu? Aşabilir miyiz acaba çok kaygılıyım.
Merhaba. Öncelikle cevap vermekte geciktiğim için kusura bakmayın lütfen. Son zamanlarda milletçe yaşadığımız zor günler, blogları ilgilenme konusunda isteksiz olmama sebep oluyor. O nedenle yorumunuz yeni gordum.
Şöyle ki, -eger yaşadığımız durum ayniysa- zaten ön süt fazla geldiği için bebek emmeyi reddediyor. Kakadaki belirtiler de hemen ortaya çıkmıyor. Bizde kaka değişikliklerinin ortaya çıkması sanırım bir haftaya yakın bir zaman sonra oldu.
İnsAllah probleminizi asmissinizdir. Zira ben yardımcı olabilmek için çok geç kaldım.
Merhaba. Öncelikle sorunu astiginizi umarım.
Yukarıda da yazdığım gibi, evet bizim de böyle bir donemimiz oldu. Ben de aynı kaygıyı yaşadım. Emzirme öncesinde sürümü biraz sagarak bu sorunu aştık şükürler olsun. Ben ısrarla emzirmeye devam ettim. Ama eğer be eğim aç diye duygusal davranıp mama vermeye baslasaydim eminim sonu -benim acimdan- kötü olurdu, bebeğim yavaş yavaş emmeyi bırakırdı. Aynı şeyi büyük oğlumda yaşadım çünkü.
Merhaba.
Benim de 1aylık oğlum var aynı şeyleri biz de yaşıyoruz şu sıralar:( emzirme öncesi 3-4 dk sağma işini kakası normale döndüğünde de devam ettiniz mi? Ön süt düzene giriyor mu sağma işlemiyle?
Merhaba. Bebeğiniz sağlıkla buyusun insAllah.
Ben bu uygulamayı bir hafta kadar yapıp bıraktım. Eğer biraktigimda ayni sorunlar ortaya çıksaydı sagmaya devam edecektim. Açıkçası bunun kesin bir vakti olduğunu düşünmüyorum. Sanırım arada sagmadan deneme yapmak gerekiyor.
Merhaba 45 gunluk bebegim var. Yazdiginiz herseyi yasiyorum. Taa ki gece yesil kakayi girunce arastirmaya basladim. Dun disari ciktik ve cok huzursuzdu uyumadi uyusun diye surekli meme verdim.ama degistirerek sutum cok fazla 4 kez mastit oldum bugun yine mastit olusumu basladi. Fazla enfeksiyon cikti kanimda mastit bundan oluyor dedik cok agir antibiyotik tedavisi gordum enfeksiyonum dustu mastitte gecmiste sukur sorun cozuldu derken dun kabus yine basladi. Gunde bir kez yatmadan once goguslerimi uyice sagip bosaltiyorum buna ragmen sorun devamm ediyor. Bu gunden sonra tek meme. Vermeyi dusunuyorum ama bu seferde diger meme sisiyor cok kafam karisti napicami bilmiyorum. Emerken kendini sıkiyor kasiyor tukuruyor emdiklerini memeyi cekistiriyor dr gitsem care olurmu bilmiyorum artik mastitten cok korkuyorum.
Merhaba ayni durum malesef bende var 45 gunluk bebegim var. 45 gunde 4 kes mastit oldum kanda yogun enfeksiyon sebebiyleb yogun antibiyotik tedavisi gordum sukur gecti derken dun yine mastit olusumu oldu. Dun bebegimin cok huzursuz bir gun gecirmesi sebebiyle sik sik meme verdim degistirerek. Emmeyi hep reddetti 5 dk zor tuttum memede zaten cok.kisa emiyordu hep. Ta ki gece yesil kakayi gordum arastirdim malesef dun surekli on sutumu almisti. Gunde 1 kes geceleri sagim yaparak gogusleri bosaltiyorum gunde 4 kez sagim yapiyordum 1 e dusurebildim. Buna ragmen sut fazlaligi sebebiyle emme reddi yasiyorum ne yapacagimi bilmiyorum tek meme verip bir kac kez bosaltinca diger memeyi vermeyi deniycem sizce faydali olurmu bu sekilde? Ya da onerebileceginiz bisey varmi?
Merhaba. Aynı kişiye mi cevap yazıyorum yoksa iki ayrı kişiye mi bilmiyorum.
Yasadigimiz sorunun özeti şöyle. On sutumuz çok geldiği için bebeklerimizde bir takım rahatsızlıklar oluyor. Bu nedenle bebeklerimizde emmeyi reddediyor. Emmeyince süt memede birikiyor ve bu kez şişlik, mastit, vs olarak bize rahatsızlık veriyor. Böyle bir kısır döngü.
Yani asıl sorun ön süt fazlalığı. Dolayısıyla her emzirmede ön süt yeniden geldiği için biz her emzirme öncesi bir miktar süt sagmazsak aynı sorun devam edecektir. O nedenle günde bir kez süt sagmak sorunu çözmez diye dusunuyorum
merhabalar, 45 günlük bir kızım var. 10 günlük olduğundan beri emmesi hep problem oldu. Beyaz gürültü dinleterek hatta telefon hoparlörünü kulağına iyice yaslayarak zorla emdirdim bugüne kadar. Ama hiç gönüllü emmedi. 23 günlük olduğunda gittiğimiz doktor 500 gr almış çok az almış diyerek bir sürü test yaptı ama hiç bişey çıkmadı. Akşam huysuzluğu var ama genelde gündüzleri huysuz bir çocuk değil yani aç da ondan ağlıyor demedi kimse. Bu arada göğsümdeki süt arttı da arttı. Anneme sordum o da benim sütüm de fışkırırdı birini emzirirken öteki akar giderdi dedi sütümün fazla gelmesinin bir zararı olacağını düşünmedim yani. Arkadaşlarımdan duyduğum saat başı emiyor, sancısını memede unutuyor sözlerini neredeyse ağlamaklı dinledim. Çünkü emmesi için uyumasını bekleyen ve onu bile iki saatten önce asla yapamayan bir anneyim. Uyanıkken asla emmiyor başını geriye atıyor ağzına alıp alıp çıkarıyor. Geçenlerde yatarak emdirmeyi denedim biraz daha fazla işe yaradı gibi oldu ama uyanıkken yine emmedi göğsüm sızladı. İki gün önce akşamları biraz dursun diye emziğe alıştırmak istedim sadece ağlarken verdim zaten biraz ağzında tutup kendi diliyle itiyor. Parmağımı verdiğimde de çok yoğun bir şekilde emmek istiyor. Doktora bu durumu sordum emziğe alışmış göğsünü almak istemiyor dedi. Bana saçma geldi sonuçta hiç biberon vermedim ve emzikten bir sıvı gelmesi gibi vir durum yok. Sizce bununla ilgisi var mıdır? Bi de kakası sulu oluyor hep bazen yeşil bazen sarı oluyor genelde de kaka yapmakta zorlanıyor. Bunun da fazla sütle bir ilgisi var mıdır?
Merhabalar. Bebeğinizi sağlıkla buyusun insAllah.
Öncelikle konunun uzmanı olmadığımı, cevaplarimi kendi araştırmalarım ve deneyimlerime dayanarak verdigimi belirteyim.
Anlattıklarını doğrultusunda, bebeğinizin emzige çalıştığını zannetmiyorum. K aldı ki, alışmış bile olsa, sonuçta aciktiginda yine meme istemesi gerekir mantıklı düşünecek olursak. Bu durumda memeyi de reddediyorsa onu rahatsız eden bir durum var demek ki. Mesela tutuş pozisyonunuzdan hoslanmiyor olabilir (yatarak emzirmek biraz ise yaradı dediğiniz için böyle düşündüm). Belki kucağınıza yumuşak bir minder koyarak bebeğinizi onun üzerine yatırıp emzirmeniz ise yarayabilir. Bunun dışında yeşil kakadan bahsettiğiniz için elbette ön sütun fazla olması da siz konusu olabilir. Emzirmeden önce sutunuzu biraz sagip ondan sonra emzirmeye denemelisiniz bence. Ayrica sutunuz çok tazyikli geliyorsa, bebeginiz yeterince hızlı ememediği ve yutamadigi için sınırlanıyor olabilir. Eğer böyle bir sorun varsa da büyük ihtimalle genzine de sut kaciyordur emme sırasında. Bana kalırsa bunun çözümü de emzirme öncesi bir miktar süt sagarak o ilk tazyigi gidermek olabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Mutlu bayramlar dilerim.
Anlattıklarınız bana uyuyor ta kiii 1 hafta önce emdikçe emmek istedi doymadığnı sanarak makine ile süt sağayım dedim eyvah süt çıkmadı belki de ondan önce bölük pörçük sütleri bitirdi emerek dolmasına fırsat vermedi bilemiyorum.. sonra süt artırıcı ne varsa yedim son günlerde baktım süt geliyor sıkıntı Yok ama bu sefer kakada mukus, sulu kaka hatta üstüme yaptı altını açtığımda, emerken meme ucunu bırakma, belini yay gibi yapma meme ucunu sakız gibi ağzında uzatma vs.
Kaka rengi normal ama mutlaka 2-3 gündür az mukus vardı bugün mukuslu sulu bi kaka yapmış araştırdım yazınızı gördüm.
Şöyle düşündüm sağ göğsümle emzirdim diyelim memeyi bıraktığında gazını çıkarıyordum diğer memeye geçiyordum ama o da bitmesine rağmen hala elimle sıkıntı damla damla süt geldiği oluyordu..
SANIRIM sorunumuz aynı..
Peki kaç dk sağma işlemi yapmak lazım 2 dk yeterli olur mu ki ?
Merhaba
Ayni sorun bendedd mevcut bebegim 45 gunluk ve icemedigi icin acmi acaba diye dusunuyorum sinirlwniyor icmiyor kafasini cekiyor agliyor. Bazen kakasi yesil kopuklu vs canim skliyor bu yuzden bazen sagiyorum ama cozum olmuyor azmi sagiyorum acaba 20 25 ml sagiyorum. Ay lutfen fikir verin.
Merhaba. Çok özür dilerim, size cevap yazmayı unutmusum. Umarım bu zamana kadar sorunumuz düzelmiştir.
Ben yukarıda da yazdığım gibi, 3-4 dk kadar sagarak cozmustum problemi. Yani bizim için o sure uygun olmuştu. Fakat bu kişiden kişiye değişebilir. Gelen sütun miktarıyla alakalıdır sanırım. Benim sutum boldu. Ama sizin sutunuz fazla değilse 2-3 dk da yeterli olabilir.
Merhaba. Bebeğinizi sağlık ve huzurla büyütüp insAllah.
İnanın ben sutumu sagarken miktarına hiç dikkat etmedim. Sadece sure tuttum. Aslında siz de sure tutarak sagsaniz daha iyi olur gibi. Hem böylece çıkan süt miktarı gözümüze az gorunup de "sutum yetmiyor mu"diye kafaya takmayiz. Malum, biz anneler, hele de lohusalikta, hic yoktan sorun çıkarmak gibi konularda rekortmeniz.
Merhaba, bebeğim 52 günlük sağ mememi emmek istemiyor. Aslinda memelerim şiş süt dolu değil gibi ya da bana öyle geliyor. Bu vakte kadar emen ve gayet güzel emen bir bebekti şimdi ne oldu da sağ memeyi emmek istemiyor anlamiyorum aşırı gazlı bir bebek 2 gündür de karni gurul gurul acaba aç mi diye vicdan azabı çekiyorum sizce ne yapmalıyım emmesi için. Teşekkür ederim
Merhaba. Dilerim bebeğinizi sağlıkla buyutursunuz.
Sorununuzla ilgili aklıma gelen nedenler şöyle: yukarıda yazdığım gibi onsutunuz fazla olabilir; büyüme atağında olabilir; aşırı gazi var diyorsunuz, gaz birikimi bağırsağın hangi bölgesinde yer, sağ memeyi emerken yatış yönüne gore gaz rahatsızlık veriyor olabilir. Aynı durumu yaşıyor olsaydım su sırayla uygulama yapardım: gün içinde birkaç kez, daha önce bebekte gaz sorunu konusunda yazdığım gaz masajı (tlf dan girdiğim için link veremiyorum, geçmiş paylaşımlarıma bakabilirsiniz); emzirme öncesi 2-4 dk kadar süt sağma (bu süt bebeğe verilmeyecek, atılacak); emzirme sonrası gazının çıkarılması. Ayrıca yatirirken, park yataginiz varsa 1-2 dk için onun titresim aparatini açıp ayağının altına koyarsaniz yine gaz çıkarmaya yardımı olduğunu göreceksiniz. Bunun yanında gün icinde en az 3 bardak kimyon+rezene çayı içerseniz ve bebeğinizi de şekersiz olarak 2 çay kaşığı kadar verirseniz hem sutunuz artacak hem de bebeğinizin daha rahat gaz çıkarmasını sağlayacaktır.
Bebeğinizin aç olduğunu sanmıyorum. Karnından gelen gurultu, hem gazdan hem de laktoz intoleransindan kaynaklanabilir. Eğer gerçekten açsa da doktorunuz kilo aliminin yetersiz olduğunu söyleyecektir zaten.
Merhaba. Bende ayni sorunu yasiyorum bir suru sey denedim ve denemeye devam ediyorum. Size ilk sutu neden atalim diye sormak istiyorum. Sulu kisim evet ama yine de kiyamadim :(
Merhaba. Buradaki konu, ön sütteki yüksek laktozun bebekte rahatsızlık yaratması. Dolayisiyla suyunuzu biraz sagdiktan sonra emzirmeye basladigimizda yüksek laktoz icerigine sahip olan kısmı daha az almış oluyor. Sagdığımız sütü atmamizin nedeni de bu. İçerisinde fazla laktoz(süt şekeri) var ve zaten bunu bebeğe vermeye devam edecek sek sagmamizin bir anlamı da olmaz değil mi:)
Meraba benim bebeğim 3 buçuk aylık kolik olduğu söylendi kakası ara ara köpüklü yeşil geliyordu sürekli huzursuz emerken boğulur gibi olmalar yay gibi kendini geriye atma gece bir saat geçemden uyanma ki zaten en erken 2 de uyur. Emzirmek sanki ona işkence oluyordu bazen hem emmek istiyor hem süt hızlı gelince hava yutuyor sıkışıyor ağlıyor memeyi ağzına alıp ağlayarak bırakıyor emerken boğulur gibi oluyor. Psikolojik olarak bende onu öyle gördükçe ağlayıp duruyordum. Yeşil kakada kan gördüm bezinde ve Dr a gittim inek sütü alerjisi olabilir dedi ve süt süt ürünleri dana eti yumurta beyazı tamamen kesmemi istedi bisküviler kekler dahil çünkü hemen hepsi inek sütü proteini içeriyor. Şimdi ben bu diyeti uyguluyorum acaba benim sıkıntım da sadece önsüt fazlalığı mı ki inşallah öyledir acaba diyorum çünkü bu alerji için test yapılmıyor gittiğim yerde kan ankaraya gönderilebiliyormuş ancak 2 yaş öncesi de negatif bile çıksa alerji olmadığı söylenemiyor diyete devam ediliyor eğer düzelme oluyorsa. Şimdi süt ürünlerini kesince sütüm o şekilde fışkırmaz da oldu emerken öyle olmuyor ama ayırt edemiyorum ben süt ürünlerini kestim diye mi yoksa sütüm azaldı diye mi ne yapacağımı şaşırdım böyle bi sorun yaşayan var mı
Merhaba. Doktorunuz dediği doğru olabilir ama eğer sorun sadece ön süt fazlaligiysa boşuna süt ürünleri diyetinde girmiş olacaksınız. Sanırım ben yerinizde olsam diyete başlamadan önce, emzirme öncesinde süt sagarak deneme yapardım 3-5 gün ya da bir hafta kadar. Çünkü eğer sorun buysa kakadaki emme şeklindeki değişiklik çabuk görülüyor. Ama bununla bir değişiklik olmazsa o zaman başladım diyete. Ayrıca şu da var, siz diyete başlayınca bile bebekte değişiklik olması iki ayı bulabiliyor. Çünkü bu sure içinde önceden alınmış proteinler a cak uzaklastirilabiliyor vücuttan.
Aslında sut ürünleri sutun miktarından çok kalitesini etkiler. Yani bence sutunuzde azalma varsa bu yaşadığınız stresten olabilir. Bu açıdan sakin olmanız önemli tabi.
Bebeğinizi gule güle buyutun.
Cevabınız için çok teşekkür ederim ciddi azalma oldu sütümde dediğiniz doğru olabilir çünkü aşırı stres yaptım bu durumdan dolayı. İnsan böyle zamanlar ne yapacağını bilmiyor birinin bu şekilde yol göstermesi gerçekten iyi geliyor insana. Çok çok teşekkür ederim
Stresinizi çok çok iyi anlıyorum. Blogu acmaktaki amacım da buydu zaten. Aynı şeyleri yaşadığım için tecrubelerimi paylaşmak, elimden bir şey gelmese de birilerine "seni gerçekten anlıyorum" diyebilmek. Zira bunu duymaya çok ihtiyacım vardı ve kimse bana bunu söylemedi. Yol gostermek benim için iddialı bir ifade olur. Ama aynı sorunları yasiyorsak ve benim cozumlerim size de faydalı oluyorsa ne mutlu bana. Anne sütünü artırmanın yollarıyla ilgili yazı belki işinize yarayabilir azalan süt konusunda. Mutlu günler dilerim.
Not: cenem dustu, farkındayım :)
Merabalar benimde 57 günlük oğlum sağ göğsünü emerken hiç sorun yok ama sol göğsümü emerken hatta emzirmye çalışırken öyle bir zorlaniyorum ki çocuk o göğsümu zorla emiyor kasılıyor saniyelik emip emip bırakıyor uykulu haldeyken bile aynı şeyi yapıyor çoğunlukla emerken o göğsümu genzine kaçıyor farkında olduğum şey fazla tanzikli gelmesi diye düşünüyorum emerken ağzının kenarlarından akıyor yutkunma daha çabuk ve sesli bir yutma hareketi yapıyor benim sorum şu acaba bu göğsüm için bende biraz sagsam mi yada tanzikini azalmak için ne yapmam lazım fikriniz ne olur teşekkür ler
Yaşamış olduğunuz için birşey daha sormak istiyorum şimdi ben bir haftadır sütümün ilk fışkıran kısmını sağıyorum vermiyorum sonraki son sütü emziriyorum beslenme aralarını da biraz açtım Dr kadir tuğçu sık beslenmenin de yeşil kakaya sebep olduğunu söylemişti bir yazıda onu dikkate aldım kakasında belirgin kan görmedim ancak yeşil ve bol mukuslu kaka devam ediyor. Sizin bir haftada kaka tamamen normale dönmüş müydü? Ben biraz daha devam edeceğim buna bebeğim hem daha rahat emiyor bu şekilde ama bir de şunu farkettim önceden bezleri ağır olurdu çok çiş yapmış oluyordu 3 saatte bez tamamen çiş oluyordu ağır oluyordu baya bezi şimdi ise çok kuru oluyor. Son sütün su içeriği yok mu acaba hiç bu böbrekleri etkiler mi diye merak ediyorum şimdi de. Cevabınızı bekliyor şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhabalar ayni sorunu ben de yasiyorum sizin yazinizi okumak beni cok rahatlatti bizleri aydinlattiginiz icin cok tesekkurler inanin doktorlardan bile fayda yok gazi var yediklerine dikkat et diyip kestirip atiyorlar. en azindan sorunun ne oldugunu simdi anladim sadece tek bir sorun var ozellikle gece emmek icin uyandiginda hemen emmek istiyor ben de uyanip pompayla sut sagmaya baslarsam bebegimi nasil oyalicam cunku baya aglamaya basliyor ememezse. Ortaligi ayaga kaldiriyor 😢 Hay Allah yaa herkes cok sutum var diye masallah masallah diyor megersem herseyin fazlasinin zarari oldugu gibi bu da zarar veriyormus bebegime.
Merhaba bende aynı sorunu yaşıyorum cok araştırdım ve doktorların Hiçbirinin bu öneriyi yapmamasının ardından kendi araştırmalarım sonucu anladım ki benim de sütüm tazyikli geliyor.sormak istediğim sütünüzü sağıp sonra emzirmeye Başladıktan ne kadar sure sonra Bebeğiniz emmeyi reddetmeyi Bıraktı ?ben de bugun senedim ilk seferinde cok etkili olmadı yani evet biraZcık saba uzun sürdü emmesi ama yine kafasını Çekerek başarmaya başladı ve emmeyi Yarıda Bıraktı .ancak geceleri ve gündüz uykuya dalarken /uykudan yeni uyanırken verimli emzirebiliyorm ve bu cok yorucu ayrıca sürekli tek meme emzirdiğini ıcın diğer memeyi sağmak zorunda kalmak cok yorucu çünkü diğer meme ona sıra gelene kadar doluyor ve rahatsızlık hissi veriyor .
Merhbalar. Öncelikle sorularınızı cevaplamaya bu kadar geç kaldığım için herkesten tek tek özür diliyorum. Dilerim ki bunca zaman içinde sorunlarınız hallolmuştur. Ayrıca nedense gelen yorumlara tek tek dönemiyorum şu an. Teknik bir sorun mu, internetteki yavaşlık mı yoksa blog ayarlarına bir güncelleme mi yapıldı bilemiyorum. O yüzden tüm soruları bilgim ve deneyimim elverdiğince bu yorumda cevaplamaya çalışacağım.
- 57 günlük oğlu olan arkadaşım için: evet,bir memeden diğerine göre fazla tazyikli süt geliyor olabilir. Emzirme öncesi o tarafı 2-3 dk sağmanızı öneririm. Ancak şu davar ki; tazyik tek tarafta fazlaysa, normal de olabilir, diğer tarafın süt kanallarında bir tıkanıklık da olabilir. Bu durumda mastite yol açma ihtimali de var tabi.
- Dr Kadir Tuğcu'dan bahseden arkadaşım: Evet, fazla beslenmek aynı şeye yol açıyor. Aslında genel olarak bakarsak aynı kapıya çıkıyor. Ön sütü sağmadan sık sık beslediğimiz bebeğimiz yine laktoz içeriği yüksek süte maruz kalmış oluyor.
Benim bebeğimin kakasında kan da olmuştu. Ancak bir haftada tamamen düzeldi kaka olayı. Hatta sağıp emzirmeye başladığım günden itibaren düzelme de başladı.
Çiş olayı yine ön sütün daha sulu olmasıyla alakalı. Böbreklere zarar vereceğini düşünmüyorum,en azından ben öyle bir endişe yaşamadım, sorun da olmadı. Ki yaşadığımız yer inanılmaz sıcak bir iklime sahip, ben bunları çok sıcak havalarda tecrübe ettim. üstelik şimdi kış mevsiminde olduğumuzdan, hiç sorun olacağını sanmıyorum. Ama içiniz rahat etmezse 2-3 çay kaşığı kadar su verebilirsiniz. Kadir Bey bunu şöyle söyler: Eğer bebeğinize su teklif ettiğinizde yüzünü ekşitiyorsa suya ihtiyacı yoktur. İtiraz etmeden içiyorsa susamıştır.
- Evet, gece ve gündüz, her emzirmede iki tarafı da emzirdim. Başlamadan önce hani bebeğin artık emmek isteyeceğinin işaretlerini alırız ya, işte o zaman hemen sağmaya başlıyordum. Ardından sağdığım tarafı emzirirken diğer tarafı sağıyordum. Yalnız burada bebeğin, makinenin sesinden rahatsız olmaması önemli, benim bebeğim rahatsız olmuyordu. Emzirme süresi olarak da sütün bittiğini ya da azaldığını hissettiğimde yer değiştiriyordum diye anlatayım. Emzirirken süre tutmadım hiç.
- Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Çok mutlu oldum okuyunca. Aslında benim bebeğimin gece uykuları da kuş gibi olduğu için uyanır uyanmaz anında emzirmeye çabalamadım. Her hareketinde de uyanıyordum zaten. Siz belki gece sağmayıp gündüz sağmayı deneyebilirsiniz birkaç gün. Bu şekilde bir rahatlama olursa da aynı düzenle devam edebilirsiniz. Olmazsa da eğer bebeğinizin uyanacağı vakitler belli, düzenliyse o uyanmadan 5 dk önce kalkıp ütünüzü sağarsanız uyandığında beklememiş olur.
- Gamze Yegit arkadaşım: Ben sütümü sağmaya başladıktan bir hafta sonra bu konuyla ilgili sorunlarımız çözülmüş, emzirme olayı düzene girmişti. Belki sağma sürenizi 1-2 dk daha uzatmayı deneyebilirsiniz. Süreniz yetersiz geliyor olabilir. Evet,onca uykusuzluk, yorgunluk ve alışmaya çalıştığımız yeni sorumlulukların yanında bir de süt sağmak çok zor. Ama geçecek, geçiyor. Yeni zorluklar, yeni güzellikler peş peşe geliyor ve geçiyor. Geriye döndüğümüzde sıcacık tebessümlerle hatırlayacağımız anılar biriktirmek dileğiyle...
Merhaba benim sorunumda sanırım ön süt bebeğim 2 aylık ve son 1 aydır geceleri hep kıvranıyor balık gibi cırpınıyo gözleri kapalı cok uykusu var uyuyamıyor gündüzde cok huysuz uykusuz ve hep ağlıuor 10 dk uyuyup uyanıyor acaba sağarak deneyenler nasıl sonuc aldınız
Merhaba,
Yalnız olmadığımı görmek iyi geldi. Bebegim 29 günlük ve ben fazla sütten 2 kere mastit oldum. Ayrica ön süt fazlalığına dair tüm sıkıntıları yaşıyorum. Bu sebeple 3 gündür ön sütü sagiyorum. Simdi de sütüm aşırı çoğaldı mastit tekrarlamasindan korkuyorum. Sağma ile sizin de sütünüz artmamış miydi? Nasıl başa çıktınız?
Merhaba. sağma ile benim sütüm artmamıştı. Aslına bakarsanız çok sağsam azalırdı da bence. Büyük oğlumda öyle olmuştu. Mastit gerçekten sıkıntı. O yüzden göğüslerinizi çok iyi boşaltmanız gerekiyor. benim tavsiyem, ön sütü sağıp bebeğinizi emzirdikten sonra tekrar sağıp tam bir rahatlama sağlamanız. Bebeğiniz henüz çok küçük. İlk zamanlar süt miktarı çok fazla olsa da zamanla bebeğinizin emme/doyma miktarına uygun süt üretilmeye başlıyor. O zamana kadar sağmaya devam derim ben.
Bebeğinizi sağlıkla büyütün inşAllah. Sevgilerimle.
Cevap için teşekkür ederim. Sağmanin dezavantajlari olsa da bebegimi rahatlattigini düşünuyorum ve devam ediyorum. Hepimize bebeklerimizle birlikte sağlık diliyorum.
İyi günler yazınızı okudum gercekten önsüt fazlalığı var bende bebeğim tek önsüt alıyormuş buda karın guruştusı ağrı yeşil kaka hatta mukus bile vardı doktor amip dizanteri dendi ama emen bebek amip dizanteri olmazmış antipşyotik kullandık gecmedi nette okudum boşuna kullanmışım bu sefer süy alerjisi olur deyip 3 tüp bebeğimden kan aldılar ama süt alerjisi olankarda vücudunda döküntü olması gerek buda yok canım yandı yavrumun en son yazınızı okuyorum uyguladım sonuc süper ben tek sorumlu heekwz emzirmede önsüt sütü sağlamak mı gerek acaba teşekkürler şimdiden
merhaba Emrah Çakar. Farkındayım, sorulara geç dönüyorum, yazdı kaçtı gibi oluyor veya ilgilenmiyormuşum gibi görünüyor, biliyorum. Ama maalesef hayatımın koşturmacası içinde buraya istediğim ve gereken vakti ayıramıyorum. O yüzden lütfen kusura bakmayın.
Ben cevap yazana kadar, eğer devam ediyorsanız, epeydir ön sütünüzü sağıyor olmalısınız. Ki bu süreçte de zaten problemin düzelmiş olacağını düşünüyorum.
Ön sütü sağma olayında standart bir süre olduğuna inanmıyorum. Ama olayın bencesine bakarsak, ortalama 1 hafta-10 gün kadar bir süre boyunca sağmaya devam edilip daha sonra sağmadan emzirerek sonuçları gözlenebilir. Bir problem yoksa zaten laktoz intoleransı düzelmiş veya ön süt miktarı yeterli seviyeye inmiş olduğu düşünülebilir. Ama tepkiler devam ediyorsa daha uzun süre sağmak gerekecektir.
Merhaba nihayet sorunumu açıklayan bir bilgi buldum. Benim 45 günlük bir kızım var ve yazılan sorunla karşı karşıyayım sanırım bizede ilk süt fazlaligindan kaynaklı reddetme var kızım emmek istemiyor sutum cok doluyor verir vermezse tazyikinden ya boğazına kaçıyor ya her yere fışkırıyor. Bende kötü kokuyorum ondan emiyor diyordum birini emerken diğerinden akıyor bu beni çok rahatsız ediyor nasıl çözüm bulurum. Derken yazınızı okudum ve cok mutlu oldum emzirir emzirmez gaz giriyor ve emme işkenceye dönüşüyor ikimiz içinde uyurken yada yatarken biraz güzel emiyor ve son birkaç gündür çok sıvı ve mukuslu kaka yapıyor sütü sağır biberonla verince çok güzel emiyor beni emmiyor buda beni çok strese sokuyor bizimde sorunumuz bu olabilir mi yoksa süt alerjisı mi.kusura bakmayın uzun oldu ama tek bilgiyi buradan alabileceğimi düşünüyorum tesekkurler
Merhaba. Öncelikle "tek bilgiyi buradan alabileceğimi düşünüyorum" demeniz beni onore etti. Ama ukalalik yapmak istemem. Zira işin uzmanı degilim. Sadece tecrübemi paylaştım. Tabi tecrübeyle birilerine faydalı olabiliyorsam da çok mutlu olurum.
Gıda alerjisi günümüzde çok sık rastlanan bir durum. Ön süt fazlalığı belirtileriyle alerji belirtileri çok da benzerlik gösteriyor. Dolayısıyla evet, alerji ihtimali var. Ancak bebeği bu konu için doktor doktor gezdirmeden, testler uygulamadan önce onsut fazlalığı ihtimalini bertaraf etmek lazım bence. Kaldı ki alerji testleri belli yaştan önce doğruyu yansitmayabilir. O nedenler, sutunuzu, emzir o cesinde iki dakika kadar sagip bebeğinizi ondan sonra emzirirken iz ve bunu en azından 1-2 hafta devam ettirip denerseniz, sonuç alıp almama durumuna göre alerji ihtimalini düşünürsünüz. Tabi onsut fazlalığı ve alerji birlikte de olabilir, benim oğlumun gıda alerjisi de vardı. Anne olarak bizler bebeğimizi çok iyi gözlemleyerek birçok şeyi anlayabiliriz aslında.
Bebeğinizi sağlıkla buyutun insAllah.
Benim de yasadigim sorunlarin aynisi be elimden birsey gelmiyordu tesekkur ederim. Denedik diyelim 2 hafta ve bebegim duzeldi.surekli ayni sekilde devam mi etmem lazim baska oneriniz varmi sonrasi icin
İyi günler yazınızı çok faydalı buldum her yoruma içten bir şekilde yanıt veriyor olmanız da takdiri hakediyor. sizin gibi insanlara ihtiyacımız var.
Ben 32 günlük bir anneyim. İlk günler herşey güzel gidiyordu bebeğim emiyor uyuyor kakasını çişini sık sık yapıyordu ağlamayı da pek bilmeyen bir bebekti.
Günler geçtikçe ihtiyacına ihtiyaç eklendi. İlk haftasında kusmaya başladı. Hem de her şekilde bazen yoğurt gibi bazen fışkırtarak. Doktor kontrolünde (çok şükür) kilo alımında sıkıntı olmadığı için doktor reflü değil sütün fazla geliyor ondan dedi. İki haftalıkken pişik oldu kaliteli bez kullanıp, maksimum iki saatte bir altını değiştirip su ve pamukla temizlememe rağmen. Her emzirmemde boğazına süt kaçırıp tıkanmalara başladı. Bazen boğazından hırıltılı sesler geliyor. Günde dört beş kez de hıçkırık tutuyor.
Pişik olduğu için bir gün dört beş saat kadar altını bağlamadım ve kakasını gözlemleme fırsatım oldu ve kakasını köpük gibi yaptığını görünce telaşlandım. Sanki kolayı çalkalayıp açmışsın gibi fısır fısır yapıyor ve yaparken ağlıyor. Rengi yeşil değil hardal sarısı. Daha önce farkedemedim çünkü beze temas ettiğinde köpük görünümü kayboluyor. Üstten de alttan da çok sesli gaz çıkaran bir Bebek ve kakasını hep gazla birlikte yapıyor. Doktor bunun için relactaz diye bir damla önerdi. Ben ilaç kullanmayı sevmeyen bir insanım hemen ilaca sarılmadan önce biraz araştırma yaptım ve bizim de sorunumuz anne sütü fazlalığıymış gibi geldi.
Başlarda gaz çıkarmasında sorun yoktu ama yavaş yavaş zorlanmaya başladı gaz masajı da işe pek yaramıyor artık. Şimdi gaz sancısı ağlamaları başladı ve yavaş yavaş ilerliyor. Başta haftada iki gün olurdu şimdi günde üç kez. Ağlama nöbetleri beni çok etkiliyor oğlum kesintisiz ağlarsa bende ağlıyorum çünkü.
Sakinleşsin diye emzirmeye çalışıyorum ama iki üç fırt emip kendini geri atıyor. Bu sabahtan itibaren emzirmeden önce sütümü iki üç dakika kadar sağmaya başladım ama bir yandan da vicdan azabı çekiyorum. Belki de sorunumuz anne sütü fazlalığı değildir relactaz Damla'yı kullansam belki bebeğim rahatlar boş yere ona acı mı çektiriyorum diye düşünüyorum. Bu yüzden size danışmak istedim siz olsanız ne yapardınız. Acaba sorunum süt fazlalığı mıdır?
Taaa 9 haziranda yazan sevgili annemize;
Ben cevap yazana kadar probleiminiz çoktan düzelmiştir diye düşünüyorum/umuyorum. Ama yorumlarda sorununa çözüm bulacak taze annelerimiz için durumun bencesini yazayım: 1-2 haftalık ön süt sağmadan sonra deneme yapabilirsiniz. Birkaç kez sağmadan emzirmeyi deneyin derim. Eğer laktoz intoleransı devam ediyorsa birkaç emzirmeden sonra kendini belli edecektir (huzursuzluk, gaz, kaka değişiklikleri, emmeyi reddetme, vs). Eğer bir belirti yoksa sorun çözülmüş demektir diye düşünüyorum. Eğer bir noktada aynı belirtiler tekrar ederse ön sütü sağmaya devam. Arada deneme yapmadan iyileşme olup olmadığını bilemeyiz.
10 ağustosta yazan sevgili annemize;
Ben olsam ne yapardım? Sanırım önce (en az 1-2 gün) ön sütümü sağıp sonra emzirmeyi denerdim. Tabi bu süre (sorun ön süt fazlalığıysa) bir şeyleri düzeltmek için çok kısa. Ama en azından belirtileri biraz hafifletecektir. Bu durumda da sorunun neyden kaynaklandığını anlamış olursunuz zaten. Relactaz Damla'nın içeriğine baktım, laktaz enzimi içeriyormuş. Yani bizim sağmak suretiyle sütün yoğun laktozlu kısmını alıp atmamız yerine, onu sindirecek enzimi direk bebeğe vermiş oluyorsunuz. Dediğim gibi, benim öncelikli tercihim sağmak olurdu. Yani bebeğime zarar veriyorsa bir süre uzaklaştırırım düşüncesiyle. Tıpkı, gıda alerjisi nedeniyle annenin diyet yapması ve sonra diyetini yavaş yavaş açması gibi.
Mutlu, huzurlu, sağlıklı günler dilerim.
NOT: İnternet sorunu yaşıyorum. Benim akşam çocuklarımı uyutup internete girebileceğim vakitte internet hızı o kadar düşüyor ki her tıklamadan sonra 10 dk falan beklememe, açtığım her sayfayı 5 kere falan yenilemem gerekiyor. Oysa bekleyen taslak yazılarım var. Kaliteli zaman, tatil, vs konularında. Ve ben okulum açılıp ders çalışmaya başlamadan önce birçok yazı yayınlarım diye düşünüp aklıma gelen konuları taslağa alıyordum. İlginçtir, bu akşam internet yavaşlamadı ancak bu kez de cevap bekleyen sizleri daha fazla bekletmek istemedim. Ve şimdi saat 01:26,evet yatmam lazım. Yani yine yazı yok :(
Merhaba iyi akşamlar. Benim kızım 50 günlük ve yaklaşık 10 gündür kakasında kan var. Doktorlara gittik çeşitli, süt alerjisi olabileceğini söylediler. Ben süt ürünleri olan herşeyi kestim yemiyorum. Ama kan durumu devam ediyor. Bununla birlikte dediğiniz herşeyi ben de yaşıyorum çocuk emmek istemiyor ve gerçekten de süt çok tazikli gidiyor kendini çekiyor falan. Her belirti var. Benim sormak istediğim sizde kakadaki kan kılcal şekilde miydi
Merhaba iyi akşamlar. Benim kızım 50 günlük ve yaklaşık 10 gündür kakasında kan var. Doktorlara gittik çeşitli, süt alerjisi olabileceğini söylediler. Ben süt ürünleri olan herşeyi kestim yemiyorum. Ama kan durumu devam ediyor. Bununla birlikte dediğiniz herşeyi ben de yaşıyorum çocuk emmek istemiyor ve gerçekten de süt çok tazikli gidiyor kendini çekiyor falan. Her belirti var. Benim sormak istediğim sizde kakadaki kan kılcal şekilde miydi
Merhaba. Aynı belirtiler bizde de var hatta süt alerjisi besin aletsizden şüpheleniyor doktorlar çeşitli tahliller yapıldı. Kakadaki kanama kılcal şekilde mi görünüyordu?
Sevgili Özlem ÖZTÜRK ve Oktay;
Öncelikle geçmiş olsun diyorum.Ben, oğlumun küçüklüğünde, daha doğrusu bu problemi yaşadığımız sıralarda besin alerjisinin kanlı kakaya sebep olduğunu hatta kakadaki kanın görüntüsünün farklı olduğunu (iplik şeklinde mesela) bilmiyordum. O nedenle buna dikkat etmemiştim. Beni tedirgin eden, sadece kan olmasıydı. Ama hatırladığım kadarıyla hem ipliksi hem de küçük pıhtı şeklinde kan mevcuttu. Tabi kanama durumu besin alerjilerinde de görülebildiği için annenin çok dikkatle gözlemlemesi önemli. Besin alerjisi nedeniyle diyete girseniz bile, alerjenin vücudu terk etmesi 6 ayı bulabiliyor. O nedenle, bence, ön süt fazlalığı ihtimalini dikkate alıp ön sütü sağdıktan sonra emzirmek daha pratik ve daha çabuk yanıt alınacak bir deneme olur. Mesela bir hafta boyunca ön sütü sağsanız, problem alerjiden kaynaklanmıyorsa, büyük ihtimalle kaka belirtileri düzeleceği/azalacağı için belki de diyet yapmanıza gerek kalmayacak. Sağmanıza rağmen 1-2 haftada değişiklik olmazsa, alerji durumu kuvvetle muhtemel olur. Ki umarım öyle bir problem yoktur. Zira besin alerjisi için diyetin zorluğunu bilirim.
Bebeğinizi güle güle, sağlık ve mutlulukla büyütmenizi dilerim.
Teşekkür ederiz. Sağlıklı mutlu günler.
Yorum Gönder