1 Ekim 2015 Perşembe

BEBEKTE GAZ SORUNU ve ÇÖZÜM YOLLARI

   Annelerin gözünü en çok korkutan olaylardan biri bebeğin gazlı olmasıdır. Bazı anneler "bebeğimde hiç gaz sorunu yaşamadım" diye anlatırken şaşkınlıkla dinlerim. İki bebeğim de çok gazlı olduğu için sanki başka bir ihtimal yokmuş gibi gelir bana. 

   Gaz olayı genelde ilk üç aydan sonra azalmakla birlikte büyük oğlumda 1,5 yıl sürdü. Tabi o zamanlar kulaktan dolma bilgiler hayatımızda daha fazla yer edinmişti, gerçekten işe yarayan yöntemler konusunda bilgim yoktu. Öğrendiklerimi uyguladıkça kendi çözüm yolumuzu da bulmuş olduk. Siz de panik yapmayın, sakin olun, eninde sonunda geçecek. Aşağıda yazacağım yöntemlerden biri mutlaka bebeğinizi, dolayısıyla da sizi rahatlatacak.
   
   Bu konuyla ilgili araştırmalarım, deneyimlerim, uyguladıklarım şöyle:

   Bebeklerde gazın bazı nedenleri:
- Emerken ya da biberonla beslenirken hava yutması
- Bir önceki yazımda belirttiğim gibi, ön sütün fazla gelerek laktoz intolerasyonuna sebep olması
- Alerjik durumlar (En yaygını inek sütü alerjisi. Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde, annenin tükettiği besinler de bebeği etkiler. Bu durumda emmeyi reddetme, kusma, ishal, iştahsızlık, huzursuzluk gibi belirtiler de olur)
- Beslenme sonrasında gazının çıkarılmıyor olması
- Annenin kola ve kahve tüketmesi (büyük oğlumda bir yudum bile alsam, bebeğim sancıdan kıvranıyordu)
   
   Bebeğin gaz sıkıntısının giderilmesi için:
- Doğru beslenme yöntemi kullanılarak hava yutması önlenmeli (emiyorsa doğru pozisyonda emzirilmeli, biberonla besleniyorsa hava yutmayı önleyici biberonlar kullanılmalı. Ya da ilk bebeğimde kullandığım bir yöntem de şuydu: Biberonun kapağını sıkıca kapattıktan sonra, mamanın akmasını önleyecek kadar az olmak üzere kapağı gevşetmek. Normal bir biberondan, kendi antikolik biberonunuza geçiş yapmanın yolu).
-Bebeğinizi besledikten sonra mutlaka sırtını sıvazlayıp gazını çıkarın.
- Gaz giderici şurup ya da damlalar. Doktor önerisiyle kullanmak gerekli tabi. Biz büyük oğlumda bir kaç çeşit damla kullandık ve hiç birinden fayda görmedik. Küçük oğlumda ise, yine doktor tavsiyesiyle BioGaia isimli damlayı kullandık. Gerçekten faydasını gördük. Bu damla, içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenlemeye yarıyor.



- Rezene-kimyon çayı. Günde 4-5 çay kaşığı kadar içirmek bebeğe zarar vermeyeceği gibi gaz konusunda da rahatlamasına yardımcı olur. Anne de her gün düzenli olarak aynı çaydan birkaç bardak içmelidir. Bu çayın, anne sütünü artırıcı etkisinden de  burada  bahsetmiştim.


                       





        Kimyon tohumu                                 Rezene tohumu

- Titreşim (bebeğim ana dizinde yatarken, ayağının altına park yatağın titreşim aparatını koyduğumda gazını rahatça çıkardığını farkettim. Titreşimli beşikler-salıncaklar da kullanılabilir)
- Gaz masajı. Ayşe ÖNER'in aşağıdaki videoda anlattığı masajı hemen her gün uyguladım. Kesinlikle tavsiye ederim. Henüz masaj sırasında bağırsakların nasıl hareketlendiğini ve bebeğinizin nasıl gaz çıkardığını göreceksiniz. 



   Genel olarak, anne sütüyle beslenen bebeklerde, mamayla beslenenlere oranla daha az gaz görülmektedir. İkinci bebeğimde daha az sorun yaşamamızın sebeplerinden belki de en büyüğü budur. 

   Bu konuyla ilgili hatırlayabildiğim tecrübeler böyle. Zamanla yeni bilgiler edindikçe güncellemeler yapacağım. 
   
   


Hiç yorum yok: